Grekland

Där solen alltid skiner

Om Grekland


Grekland – där solen alltid skiner. Det är inte utan anledning att Grekland under flera decennier har varit ett populärt resmål för oss soltörstande Skandinaver. Det är lätt att ta sig hit och flera flygbolag flyger direkt från Sverige till Grekland och dess öar. Exempelvis flyger flygbolaget Aegean till de flesta av öarna I Grekland och även till de stora städerna på fastlandet. En resa som tar ca 3,5 timme.

Grekland är populärt framförallt för det fina vädret, de underbara milslånga stränderna, de pittoreska byarna, den grekiska maten, alla sevärdheter, dess historia och inte minst den trevliga atmosfären.

Genom åren har det varit populärt att köpa ett semesterboende på någon av de grekiska öarna, men under senare tid har vi sett ett ökat intresse att köpa en bostad på det grekiska fastlandet. Grekland införde den 29 juli 2020 en ny lag som är mycket fördelaktig eftersom du som svensk medborgare kan flytta till Grekland och ansöka om en specifik skattestatus och med det få endast 7% I skatt på pensioner. Läs mera under Skatt och Pension.

Detta medför att intresset för Grekland kommer öka ytterligare.

Under de kalla vintermånaderna i Sverige är Grekland ett bra alternativ med sitt behagliga klimat vilket gör Grekland till en njutningsbar destination året runt. Om ni inte har varit här tidigare rekommenderar vi en ”roadtrip”. Hyr en bil, ta er runt och känn av de olika områden. Då kommer ni säkerligen hitta erat favoritområde.

Om Grekland banner

När man talar om Grekland, tänker nog de e flesta på de grekiska öarna, men faktum är att de flesta greker är bosatta på fastlandet och i huvudstaden Aten eller Thessaloniki. Närmare 40% av alla greker bor i Aten. En stor del av dem jobbar dock på öarna under sommarhalvåret. Det finns tusentals grekiska öar att välja mellan, men om man endast ser till antalet befolkade öar så hamnar siffran på runt ca 200 stycken. Resterande öar är obebodda och varierar I storlek.

Grekiska språket är unikt och har använts i mer än 5000 år, vilket gör det till världens äldsta skriftspråk som fortfarande existerar och används. I dagens Grekland är numera det engelska språket väl utbrett. Aten är dessutom en av världens äldsta städer. Detta land är födelseplats för olympiska spelen, demokratin, grekisk mytologi, västerländsk filosofi och litteratur. Och vart du än åker i landet finner du historiska byggnader och monument. På Unescos världsarvlista finns 18 st grekiska monument bl.a Akropolis och Meteora för att nämna några.
En annan intressant sak med Grekland är att det finns 12 miljoner olivträd och flera av dem över 1000 år gamla. Grekland är än i dag det ledande landet I världen på att producera och exportera både oliver och olivolja.
Grekland förknippas ofta med underbara stränder, turkost vatten, vikar, hav och grönska. Men få kanske vet att landet faktisk består av 80% bergig terräng, vilket gör det så naturskönt.

Klimatet skiljer sig åt precis som i Sverige. Sommaren är alltid varm var du än befinner dig i Grekland men under vinterhalvåret är det svalare i norra Grekland än i södra delen. Önskar du bosätta dig i Grekland året runt tänk på att välja ett område med behagligt klimat även under vintermånaderna.

En viktig del av livsstilen i Grekland är maten och den kulinariska delen av Grekland är av stor betydelse. Grekland är ett land där man finner gemenskap I att äter gott och umgås med familjen, släkt och vänner. Finn en pittoresk by och en mysig taverna och njut en härlig grekisk måltid. Listan på trevliga maträtter kan göras lång men vem suktar inte efter; fetaost, tzatziki, moussaka, grekisk sallad, souvlaki och Calamari.

Områden i Grekland:
Greklands fastland består av 13 olika provinser.

Greece Map

Attika, Centrala Grekland, Centrala Makedonien, Kreta, Östra Makedonien/Trakien, Epirus, Joniska Öarna, Norra Egeiska havet, Peloponnesos, Södra Egeiska havet, Thessalien, Västra Grekland och Västra Makedonien.

Vart man än är i Grekland är det vackert, men om intentionen är bosätta sig I Grekland och även spendera vinterhalvåret här är det framför allt regionerna Attika och Peloponnesos som kanske är de mest lämpliga områden. Givetvis finns det andra områden men klimatet här passar och oss nordbor bra även under vintertid och här är även utbudet av bostäder störst.

Attika – denna del av Grekland domineras av Aten och dess förorter. I Aten bor ca 4 miljoner invånare. Endast 20-30 minuter utanför Aten ligger Atens Riviera. Den består av kuststäderna Glyfada, Voula och Vouliagmeni mfl. Ju längre söderut du kommer från Aten desto lugnare atmosfär.

Här finns förutom små fina sandstränder, det turkosa havet, lyxiga båtmarinor, restauranger i toppklass även oslagbar shopping. I dessa områden bor manga grekiska celebriteter. Området drar även till sig många kändisar och internationella besökare. Förutom närheten till Aten finner du både underbarnatur, lugnet men även närhet till shopping och andra faciliteter. Dvs ett bra ställe att bo året runt. Närheten till flygplatsen kan även det vara ett plus. Åker man lite mera västerut över Korinth kanalen hamnar man i Peloponnesos

Peloponnesos – även kallat Greklands Riviera där det bor ca 600 000 invånare. Hela provinsen består av 5 regioner: Arkadien, Argolis, Korinth, Lakonien och Messinien (även kallad Messenien) där samtliga regioner har en huvudort. Att ta sig hit med bil tar ca 3 timmar från Aten. Här produceras, oliver, olivoljor, vin och andra jordbruksprodukter

I sydvästra delen av Peloponnesos ligger huvudorten Kalamata i provinsen Messinien. Här odlas givetvis oliver och inte vilken oliv som helst utan Kalamata oliven. I området finns även en flygplats och du kan ta dig hit med flyg direct från Sverige. Viktiga orter är även Messina och Mani. Messina är den ort påbadkusten som är mest utvecklade Mani är den mera oexploaterade. Messinien-området är ett av de bördigaste i hela Grekland. Kustdelen består av underbara kilometerlånga stränder, snirkliga vägar, undangömda små byar och fantastisk grönska.
Messiniens inland består av böljande kullar fyllda med olivträd, vinodlingar och små byar.

Kikar man lite mera österut i regionen Argolis så finner man den historiska och pittoreska stad Napflion som under en tid var Greklands huvudstad innan Aten utnämndes som ny huvudstad. I närheten av Napflion finns många fina områden och pittoreska byar.

I Peloponnesos kan man bo med storslagen utsikt i ett hus högt upp på bergskullarna med utsikt över havet bland eukalyptus, olivträd och cypresser. Eller varför inte välja ett boende i någon av kuststäderna. Andra populära orter i Peloponnesos är bla Pylos, Kardamyli, Koroni, Methoni, Stoupa, Tolo, Patras och Tripoli. Den sistnämnda staden Tripoli är även huvudorten i Peloponnesos.

Om Grekland banner

De Grekiska Öarna

Om ert intresse ligger i en bostad på någon av de grekiska öarna är utbudet stort. Tänk bara på att finna en ö som lever året runt. Många av de mindre öarna är semesteröar och stänger ner under vinterhalvåret.
Är man osäker på vad man eftersöker börja i så fall med de större öarna såsom Kreta, Korfu, Rhodos och Kos. Varför inte ö-hoppa och lära känna den grekiska ö-världen. Finn din dröm ö så finner vi ditt dröm boende.

Andra mycket populära mindre öar är Mykonos, Naxos, Paros, Samos, Santorini, Zakynthos, Skopelos Kefalonia, Symi, Hydra, Skiathos, Karpathos och Patmos för att nämna några.

Grekland är fantastiskt och har mycket att erbjuda. Finn ditt drömboende med oss på GreklandMäklarna. Det vi inte har på hemsidan tar vi fram åt dig.

Om Grekland banner